Grubść klocków hamulcowych [O2]

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • soften
    Classic
    • 2010
    • 28

data to zonk , nieśmiało powiem , że felgi zauważyłem po raz pierwszy u Ciebie
    17 fajne ale przy ok 70k km rocznie przy moich prędkościach mogłyby szybko skończyć żywot zarówno felgi jak i gumy... przejście z 15 to i tak niebo za ziemia
  • mariusz8
    Drive
    • 2009
    • 94

Witajcie.

Ostatnio byłem na wymianie opon i mechanik zwrócił mi uwagę na klocki hamulcowe. W tej chwili na oko mam jeszcze ok 4 mm okładziny, przy czym kontrolka stanu okładzin jeszcze się nie pali. Czy już powinienem wymieniać klocki czy wstrzymać się z tym jeszcze jakiś czas? Jaka jest minimalna dopuszczalna i bezpieczna grubość klocków? Zakładam że nadchodzi zima i chce mieć sprawne hamulce.
    Jakie są Wasze doświadczenia w tym temacie?

Komentarz

• shok
      RS
      • 2009
      • 2070
      • Octavia I (1U2)
      • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Też jestem tego cikaw.Jesli chodzi o tarcze- to na tarczy są "ograniczniki" takie wciecia.A jak jest z klockami?

Komentarz

• piotrek_gdy
        RS
        • 2008
        • 7723
        • Volkswagen
        • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

mariusz8, to pytanie z rodzaju: Droga redakcjo, czy powinienem sie związać z Kasią czy może Malgosią :szeroki_usmiech

wszystko zależy ile przejeżdzasz w ciągu roku, jaki masz przebieg i czy lubisz ostrą jazdę

sam napisałeś że masz czujniki- więc po coś one są
        albo wymieniaj teraz skoro wiesz, albo jeździj az zapalą się czujniki i wtedy wymienisz(ja bym tak zrobił) bo po zapaleniu czujnika jeszcze masz zapas okladziny
        przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI

wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW

Komentarz

• bobolino
          Rider
          • 2010
          • 392

Re: Grubść klocków hamulcowych [O2]

Zamieszczone przez mariusz8
          Witajcie.

Ostatnio byłem na wymianie opon i mechanik zwrócił mi uwagę na klocki hamulcowe. W tej chwili na oko mam jeszcze ok 4 mm okładziny, przy czym kontrolka stanu okładzin jeszcze się nie pali.
          Co znaczy "na oko"?
          Na oko mechanika?
          Różnie to bywa - możesz przejechać na nich jeszcze 10tys., a może faktycznie jest to końcówka. Ciężko stwierdzić na odległość, a tym bardziej na oko.
          Rozumiem, że opony masz już wymienione, więc tak, czy srak, za wymianę klocków zapłacisz oddzielnie.
          Ja bym zakręcił się za dobrymi klockami (kupił) i poczekał, aż kontrolka zacznie się jarzyć.
          No chyba, że często robisz długie trasy, wtedy dla spokoju warto wymienić.

Komentarz

• mariusz8
            Drive
            • 2009
            • 94

Miesięcznie robię ok 1200 km 90% w mieście (czyli sporo hamowania w korkach).
            Wydaje mi się że te 4mm jeszcze na kilkaset kilometrów mi wystarczą a w miedzyczasie pomyślę o zakupie klocków na wymianę. Jak się zapali kontrolka to wtedy wymienię. To chyba rozsądne rozwiązanie. Mam nadzieje że zmniejszona grubość klocków nie wpływa na skuteczność hamowania ?

Komentarz

• piotrek_gdy
              RS
              • 2008
              • 7723
              • Volkswagen

mariusz8, nie wpływa

wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW

Komentarz

• szkoda
                RS
                S_OCP Member
                • 2005
                • 22543

jak się zapali czujnik to klocków jeszcze trochę jest, to nie działa tak, że w momencie zapalenia kontrolki musimy od razu lecieć i wymieniać, więc można do tego podejść na spokojnie.
                saport techniczny baj DGW
                była BKD+DSG '05 120kkm
                była BXE '08 190kkm
                no i nie ma :-)

Komentarz

• Tomek_dx
                  Rider
                  • 2008
                  • 398

mariusz8, graniczna dopuszczalna i bezpieczna grubość klocków wg wszelkich poradników i książek z cyklu "Sam naprawiam" to 7mm z płytką podstawy klocka. Sama płytka ma coś około 5mm tak więc min okładziny ciernej to 2mm.

Dodatkowo zużycie klocków w ekstremalnych ciężkich warunkach po mieście wynosi ok 1mm na 1000 km. Przy normalnej jeździe można ten przebieg powiększyć od 50 do 100%. Możesz teraz określić na ile starczą.

Warto samodzielnie mierzyć sobie grubość okładziny a nie patrzyć na kontrolkę. Jak dodatkowo masz aluminiowe felgi to nie stanowi to najmniejszego problemu można poprostu sobie zerknąć przez otwory, przy stalówkach dostęp jest utrudniony ale jak przyświecimy jakąś latareczką to też widać okładziny.

Mogą zdarzyć się dwie sytuacje. Po pierwsze wystarczy że kabelek od czujnika wcześniej się przetrze lub urwie i nie będzie miał przejścia. Wtedy kontrolka może się zapalić jak zostanie 4-5mm okładziny tak więc szkoda kasy za wcześnie wymieniać. Druga sytuacja to max zużycie klocków ale w przypadku jak niefortunnie kabelek od czujnika może się odłączyć ale zachowując przejście. Wtedy kontrolka się nie pali a klocki możemy zjechać do zera aż płytka podstawy zacznie nam trzeć o tarczę.
                  Tomek

Komentarz

• tomus7
                    RS
                    • 2010
                    • 1896
                    • Peugeot

Zamieszczone przez mariusz8
                    W tej chwili na oko
                    Na oko to jeden chłop w szpitalu umarł a jak są czujniki zużycia to się jeździ aż się zapalą bo po to je zamontowano i napewno do warsztatu zdążysz dojechać :lol:
                    ILE WYJAZDÓW TYLE POWROTÓW
                    http://www.bunkry.pl/pl/index.html
                    a gdy pomogłem, to nie bądź wiśnia i naciśnij POMÓGŁ.
                    http://www.motostat.pl/user_images/16862/icon3.png
                    Była SKODA 1 jest PEUGEOT 207

Komentarz

• kowal 2002
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2006
                      • 5161

Jest tak jak napisał Tomek_dx, min. grubość okładziny ciernej to 2 mm. Czujnik włącza się ( a właściwie robi się w nim przerwa ) przy grubości ok. 4 mm.
                      Skuteczność hamowania w normalnych warunkach się nie zmienia, ale trzeba pamiętać, że przy "ostrzejszej" jeździe gdzie mocne hamowania następują raz za razem, hamulec "spuchnie" szybciej ze względu na mniejszą pojemność cieplną "chudego" klocka.

Od zapalenia kontrolki można spokojnie zrobić ok. 2000-2500 km. Należy jednak pamiętać, że kontrolka jest tylko na lewym wewnętrznym klocku. Jeśli zaciski/klocki nie są co jakiś czas oczyszczane to możliwa jest sytuacja, że poszczególne klocki są zużyte mniej lub bardziej niż ten z czujnikiem i na to też trzeba brać poprawkę.
                      Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
                      Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• piotrek_os
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2006
                        • 8160
                        • Octavia II (1Z3)
                        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Taka miałem grubosc klocka jak mi się kontrolka zapaliła......
                        Załączone pliki
                        Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• tomus7
                          RS
                          • 2010
                          • 1896
                          • Peugeot

Zamieszczone przez piotrek_os
                          I co Wymieniałeś? :?
                          ILE WYJAZDÓW TYLE POWROTÓW
                          http://www.bunkry.pl/pl/index.html
                          a gdy pomogłem, to nie bądź wiśnia i naciśnij POMÓGŁ.
                          http://www.motostat.pl/user_images/16862/icon3.png
                          Była SKODA 1 jest PEUGEOT 207

Komentarz

• piotrek_os
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2006
                            • 8160
                            • Octavia II (1Z3)
                            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez tomus7
                            Zamieszczone przez piotrek_os
                            I co Wymieniałeś? :?
                            tak - jak jechałem w góry na narty to mi sie w Krakowie zapaliła kontrolka......i zaraz po powrocie były juz nowe klocki, bo nie lubie dodatkowych kontrolek "na zegarach" - ale fakt faktem troszku zawczesnie sie kontrolka zapaliła.
                            Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• Maru 123
                              RS
                              • 2008
                              • 4660

moje stare klocki wyglądały tak i jeszcze się lampka nie zapalała.
                              1.8T AGU L&K

2.0TDI BKD ELEGANCE

TOYOTA LAND CRUISER J95

Komentarz

• fernando
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2006
                                • 1890

Zamieszczone przez Maru 123
                                Żaden taksówkarz by takimi nie pogardził, a Ty już wymieniłeś :lol:

Komentarz

• shok
                                  RS
                                  • 2009
                                  • 2070
                                  • Octavia I (1U2)
                                  • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Zamieszczone przez fernando
                                  Zamieszczone przez Maru 123
                                  Żaden taksówkarz by takimi nie pogardził, a Ty już wymieniłeś :lol:
                                  To prawda wystaw na allegro od 1zł ciekaw jestem czy ktoś kupi.Ja twierdze ,że jak napiszesz ,że czujniki jeszcze się nie odezwały to ktoś je kupi :lol:

Komentarz

• Tomek_dx
                                    Rider
                                    • 2008
                                    • 398

Dlatego jak wyżej napisałem trzeba po prostu zerknąć nawet przez felge a w alu felgach da radę zmierzyć i dopiero jak zostaje te 2mm okładziny to wymieniać.
                                    Dodatkowo wskaźnik mamy na jedym przednim kole i to na jednym klocku a od czasu do czasu trzeba skontrolować pozostałe 7 klocków (po dwa na koło) Czasami mogą się nierówno zdzierać.
                                    Jak pokazuja nawet powyższe posty kabelek od wskaźnika może się zbyt wcześnie przetrzeć i przerwać obwód zapalając kontrolkę a nam zostanie z 5mm okładziny.
                                    Tomek

Komentarz

Witam.
                                      Czy we wszystkich octaviankach są klocki hamulcowe z czujnikiem zużycia ?
                                      Bo u mnie chyba nie ma. Ponieważ nie widzę żadnego kabelka przy klockach.

Komentarz

• tryton
                                        Elegance
                                        • 2008
                                        • 935

Zamieszczone przez Lis-Witalis
                                        Czujniki mają wybrańcy Ja też nie mam

Komentarz

Zamieszczone przez tryton
                                          Zamieszczone przez Lis-Witalis
                                          Czujniki mają wybrańcy Ja też nie mam
                                          No to dobrze bo już myślałem że u mnie jest coś nie tak.

Komentarz

• piotrek_gdy
                                            RS
                                            • 2008
                                            • 7723
                                            • Volkswagen

Lis-Witalis, sprawdź na lewym kole przy klockach- tam w skodach jest czujnik

Komentarz

Pracuję...